Een elektrisch fornuis kan niet op een standaard stopcontact

Een elektrisch fornuis gebruikt meer stroom dan een standaard stopcontact kan leveren. Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig. Een Perilex aansluiting in de keuken herken je aan een stopcontact met 5 gaten. Een 2-fasen fornuis heeft meestal een vermogen van rond de 7000 watt en een 3-fasen fornuis een vermogen rond de 10.000 watt. Als je dit aan zou sluiten op een gewoon stopcontact dan zouden direct de stoppen doorslaan.

Wat is een Perilex aansluiting?

Een Perilex aansluiting is een speciaal stopcontact in de keuken met 5 gaten. Dit type stopcontact heb je nodig om een elektrisch fornuis aan te kunnen sluiten. Er zijn Perilex stopcontacten met 2- of 3-fasen. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen aansluiting nodig. Niet alle keukens hebben al een Perilex stopcontact. Voor een Perilex aansluiting is niet alleen een stopcontact maar ook een aanpassing in de meterkast nodig. Laat dit doen door een elektricien.

Deze perilex stopcontact heeft 5 polen (simpel gezegd ‘gaten’) welke normaliter verdeeld worden in 1x aarde; 1x nul en 3x fase. Bij een 2-fasen aansluiting wordt deze echter verdeeld in 1x aarde, 2x nul en 2x fase. Op de kookplaat / fornuis wordt vervolgens een aansluitsnoer met een perilex stekker gemonteerd. Nu is het bij het installeren van de kookplaat / fornuis zaak dat de aarde, fase en nul van het stopcontact overeenkomen met de polen van de stekker. Dit dient dus gemeten te worden! U kunt dus niet het stopcontact aan laten leggen en vervolgens zelf de perilex stekker er maar gewoon in drukken. Ook bij deze laatste handeling (het installeren) dient gemeten te worden door een elektricien.

Op de achterzijde van een fornuis bij de elektrische aansluiting en/of in de montage handleiding vindt u het elektrische aansluitschema. Bij de aansluiting van de perilex stekker van het fornuis in de perilex stopcontact moeten de fase, nul en aarde exact met elkaar overeenkomen.

De fase van de stekker van het fornuis dient dus geplaatst te worden op de fase van het perilex stopcontact. Dit geldt eveneens voor de aarde, de nul etc.

Zijn de fornuizen die Witgoedbedrijf.nl geschikt voor 2 fase of 3 fase.

Alle elektrische fornuizen die Witgoedbedrijf.nl verkoopt zijn zowel geschikt voor 2 als 3 fase aansluiting. Voor een 90cm fornuis wordt aangeraden om een 3 fase systeem te gebruiken maar het kan ook gebruikt worden op een 2 fase systeem.

Aansluiten van de fornuis op de stopcontact door middel van een Perilex snoer

Het aansluiten van een Perilex kabel op de fornuis dient geïnstalleerd te worden door elektricien, er moet eerst gemeten worden op de Perilex stopcontact welke van de pinnen de Fase en de nul zijn. Aan de hand van de meting wordt de kabel op de fornuis aangesloten, dat kan 2 fase of 3 fase zijn. Ook bij 2 fase of 3 fase kan het verschillend zijn en indien het niet goed is aangesloten kan de fornuis voor de helft werken, 2 pitten kunnen werken en 2 niet of de oven werkt niet of in het ergste geval kan het apparaat kapot gaan en bent u zelf verantwoordelijk voor de schade aan het apparaat.