.

Een elektrisch fornuis kan niet op een standaard stopcontact

Een elektrisch fornuis gebruikt meer stroom dan een standaard stopcontact kan leveren. Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig. Een Perilex aansluiting in de keuken herken je aan een stopcontact met 5 gaten. Een 2-fasen fornuis heeft meestal een vermogen van rond de 7000 watt en een 3-fasen fornuis een vermogen rond de 10.000 watt. Als je dit aan zou sluiten op een gewoon stopcontact dan zouden direct de stoppen doorslaan.

 

Niet alle keukens hebben al een Perilex stopcontact. Voor een Perilex aansluiting is niet alleen een stopcontact maar ook een aanpassing in de meterkast nodig. Laat dit doen door een elektricien.

De perilex stopcontact heeft 5 polen: 1x aarde; 1x nul en 3x fase. Bij een 2-fasen aansluiting wordt deze echter verdeeld in 1x aarde, 2x nul en 2x fase. Op de kookplaat / fornuis wordt vervolgens een aansluitsnoer met een perilex stekker gemonteerd. Nu is het bij het installeren van de kookplaat / fornuis zaak dat de aarde, fase en nul van het stopcontact overeenkomen met de polen van de stekker. Dit dient dus gemeten te worden! U kunt dus niet het stopcontact aan laten leggen en vervolgens zelf de perilex stekker er maar gewoon in drukken. Ook bij deze laatste handeling (het installeren) dient gemeten te worden door een elektricien.

 

 

Zijn de fornuizen die Witgoedbedrijf.nl geschikt voor 2 fase of 3 fase?

Alle elektrische fornuizen die Witgoedbedrijf.nl verkoopt zijn geschikt voor zowel 2 als 3 fase aansluiting. Voor een 90cm fornuis wordt aangeraden om een 3 fase systeem te gebruiken maar het kan ook gebruikt worden op een 2 fase systeem.

Kan Witgoedbedrijf.nl het fornuis voor mij aansluiten?

Witgoedbedrijf.nl heeft opgeleide monteurs die het fornuis voor u kunnen aansluiten bij aflevering. U dient deze optie te kiezen bij aanschaf van het fornuis. Let op! Deze service is alleen beschikbaar voor de apparaten die bij Witgoedbedrijf.nl aangeschaft worden.