.

Een elektrisch fornuis kan niet op een standaard stopcontact

Een elektrisch fornuis gebruikt meer stroom dan een standaard stopcontact kan leveren. Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig. Een Perilex aansluiting in de keuken herken je aan een stopcontact met 5 gaten. Een 2-fasen fornuis heeft meestal een vermogen van rond de 7000 watt en een 3-fasen fornuis een vermogen rond de 10.000 watt. Als je dit aan zou sluiten op een gewoon stopcontact dan zouden direct de stoppen doorslaan.

 

Niet alle keukens hebben al een Perilex stopcontact. Voor een Perilex aansluiting is niet alleen een stopcontact maar ook een aanpassing in de meterkast nodig. Laat dit doen door een elektricien.

De perilex stopcontact heeft 5 polen: 1x aarde; 1x nul en 3x fase. Bij een 2-fasen aansluiting wordt deze echter verdeeld in 1x aarde, 2x nul en 2x fase. Op de kookplaat / fornuis wordt vervolgens een aansluitsnoer met een perilex stekker gemonteerd. Nu is het bij het installeren van de kookplaat / fornuis zaak dat de aarde, fase en nul van het stopcontact overeenkomen met de polen van de stekker. Dit dient dus gemeten te worden! U kunt dus niet het stopcontact aan laten leggen en vervolgens zelf de perilex stekker er maar gewoon in drukken. Ook bij deze laatste handeling (het installeren) dient gemeten te worden door een elektricien.

 

 

Zijn de fornuizen van Witgoedbedrijf.nl geschikt voor 2-fase of 3-fase aansluitingen?

Alle elektrische fornuizen die Witgoedbedrijf.nl aanbiedt, zijn geschikt voor zowel 2-fase als 3-fase aansluitingen. Hoewel het voor een 90 cm fornuis wordt aangeraden om een 3-fase systeem te gebruiken, is het ook mogelijk om deze op een 2-fase systeem aan te sluiten.

Heb je een 2-fase aansluiting met een maximaal vermogen van 7100 watt?

Elektrische fornuizen hebben vaak een maximaal vermogen van meer dan 8100 watt. Dit is het hoogste vermogen dat het fornuis kan leveren als alle kookzones en ovenfuncties tegelijkertijd in gebruik zijn. In de praktijk komt dit echter zelden voor, omdat de meeste mensen niet alle kookzones en ovenfuncties gelijktijdig gebruiken. Bij normaal gebruik van een elektrisch fornuis, zoals het gebruik van drie kookzones en de oven tegelijkertijd, ligt het verbruik meestal onder de 6500 watt. Dit betekent dat een 2-fase aansluiting met een maximaal vermogen van 7100 watt doorgaans voldoende zou moeten zijn voor de meeste gebruikers.

Kan Witgoedbedrijf.nl het fornuis voor mij aansluiten?

Witgoedbedrijf.nl heeft opgeleide monteurs die het fornuis voor u kunnen aansluiten bij aflevering. U dient deze optie te kiezen bij aanschaf van het fornuis. Let op! Deze service is alleen beschikbaar voor de apparaten die bij Witgoedbedrijf.nl aangeschaft worden.